Rakenteellinen sosiaalityö on yksi keino vaikuttaa asiakkaiden tilanteisiin sekä toimimattomiin rakenteisiin palvelujärjestelmässä ja yhteiskunnassa. Tätä työtä tehdään tuomalla esiin sosiaalisia ongelmia, ilmiöitä, toimivia käytäntöjä ja eri asiakasryhmien tarpeita sekä tekemällä tiedon avulla muutos- ja vaikuttamistyötä. Kehittäjät, johtajat, esihenkilöt ja asiakastyössä olevat työntekijät tekevät rakenteellista sosiaalityötä kukin omalla tavallaan.
Asiakastyötä tekevät työntekijät ovat aitiopaikalla todentamassa asiakkaiden tarpeita ja välittämässä niitä eteenpäin. Siksi rakenteellisen sosiaalityön tunnistaminen omassa työssä onkin tärkeää. Voit pohtia, oletko esimerkiksi auttanut asiakasta hankalan Kelan lomakkeen täyttämisessä. Huomasitko epäkohdan työssäsi ja kerroit siitä tiimissä? Kirjoititko omaan sosiaaliseen mediaan pilkahduksen työpäivästäsi? Tai jaoitko alaan liittyvän julkaisun somessa? Teitkö yhteistyötä kokemusasiantuntijan kanssa, entä kirjauksia yhdessä asiakkaan kanssa? Toitko asiakkaan tarpeita ja ääntä esiin verkostotapaamisessa? Vastasitko kyselyyn ja tuotit siten tietoa työstäsi ja asiakkaiden tilanteista? Kerroitko työstäsi jollekin ja ehkä selvensit sen tarkoitusta tai puhuitko asiakkaistasi stigmaa hälventäen? Tämä kaikki on rakenteellista sosiaalityötä, ja sinä teet sitä jo.
Rakenteellinen sosiaalityö on tekoja ja esimerkiksi Päijät-Hämeessä meillä on jo paljon rakenteellisen sosiaalityön tekemistä tukevia käytäntöjä. Olemme perustaneet vuonna 2018 Sosiaalityön kehittäjät -ryhmän, jonka tavoitteena on tehdä sosiaalityötä näkyväksi, kehittää sosiaalityötä alueella sekä vastata kentältä nouseviin kehittämistarpeisiin. Ryhmän jäsenet ovat myös keränneet tietoa työyhteisöistä ja sitä on hyödynnetty vaikuttamistyössä alueellisesti ja kansallisesti. Kehittäjäryhmässä on potentiaalia toteuttaa alueelta nousevia ideoita ja esityksiä sekä viedä viestiä työyhteisöjen välillä. Päijät-Hämeessä on mahdollista tehdä myös sosiaalista raportointia ja raportteja onkin tehty tähän mennessä yhteensä 99. Blogikirjoituksia on julkaistu kuukausittain ja käytäntötutkimusten määrä on noussut. Nämä ovat todella hienoja edistysaskeleita ja on tärkeää, että tämä monipuolinen ja aktiivinen tekeminen jatkuu edelleen.
Rakenteellista sosiaalityötä kehitetään tällä hetkellä kaikilla hyvinvointialueilla ja kansallisesti, joten nyt on otollinen aika aktivoitua ja vahvistaa omaa rakenteellisen sosiaalityön tekemistä ja osaamista. Se edellyttää innostusta ja yhdessä tekemistä sekä rakenteellisen sosiaalityön toimintakulttuurin vahvistamista. Tähän meidän sosiaalialan ammattilaisten on mahdollista vaikuttaa omalla toiminnallamme. Jokainen hyvinvointialueella työskentelevä työntekijä voi edistää rakenteellisen sosiaalityön toteutumista tekemällä sosiaalista raportointia yksin tai yhdessä, nostamalla esiin kehittämis- ja tutkimusaiheita, hyödyntämällä tietoa omassa työssään, vastaamalla kyselyihin, kirjoittamalla Sosiaalityötä Päijät-Hämeessä -blogiin ja tekemällä somejulkaisuja esimerkiksi työntekijälähettiläinä. Pohdi hetki, miten itse voisit vielä edistää rakenteellisen sosiaalityön toteutumista ja asiakkaiden äänen kuulumista yhteiskunnassa. Mihin asiaan pitäisi tällä hetkellä vaikuttaa ja kenen kanssa sitä voisi tehdä? Mieti, mikä juuri sinua innostaa ja kenen kanssa voisit lähteä viemään asiaa eteenpäin. Mahdollisuuksia on olemassa ja tukea saatavilla. Vahvistamalla asiakkaiden ja sosiaalityön äänen kuulumista itsellesi sopivalla tavalla toteutat rakenteellisen sosiaalityön ydintä.
Sanotaan, että sosiaalipalvelut ovat hyvinvointiyhteiskuntamme viimeinen perälauta. Meidän sosiaalialan ammattilaisten tulee yhdessä huolehtia siitä, että tämä perälauta pitää näinä monin tavoin haasteellisina aikoina. Toimimalla rohkeasti, yhdessä ja toisia innostaen saamme enemmän aikaan. RAKE-joukkovoimaa on mahdollista vahvistaa myös ninjatekniikalla; hiipimällä hiljaa pienin askelin, yksi konkreettinen teko kerrallaan.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue Rakenteellisen sosiaalityön erikoistumisopinnoissa
Laura Romo, sosiaalityöntekijä, lastensuojelu
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Rakenteellisen sosiaalityön erikoistumisopinnoissa